Diëtisten adviseren...

Diëtisten adviseren VollerKoren

Mensen doen er alles aan om gezond te eten en daar hoort de consumptie van vezels ook bij. Het merendeel van de bevolking eet te weinig vezels. Diëtisten adviseren om dagelijks dertig tot veertig gram vezels te eten. Dat lukt bijna niemand.

Het Vlaamse instituut gezond leven stelt: Voedingsvezels hebben heel wat gunstige effecten op onze gezondheid. Vezels zorgen voor een gezonde darmtransit en een langer verzadigingsgevoel. De behoefte aan voedingsvezels van een volwassene bedraagt zo’n 30 g per dag. Om aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels te helpen, Biedt u bakker VollerKorenbrood aan, het nieuwe brood dat 35% meer vezels bevat dan gewoon volkorenbrood. 

Voor meer informatie over consumptie van vezels, kijk op: https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsstoffen/koolhydraten-en-voedingsvezels

Uitleg over de werking van de spijsvertering

Gezond eten is een erg belangrijk onderdeel van de zorg voor het lichaam. Er is een duidelijk verband tussen voeding en de spijsvertering en stoelgang. Voor een gezonde spijsvertering is met name vezelrijke en gevarieerde voeding van belang. Vezels stimuleren de darmwerking en zorgen voor een goede stoelgang. Door gevarieerd te eten, zorgt u ervoor dat u alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt.

Voedingsvezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Volgens de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) zijn er aanwijzingen dat voedingsvezels het risico op darmkanker verkleinen.

Door de sponswerking van vezels helpt een vezelrijke voeding zowel bij diarree als bij verstopping. De vezels zwellen op en zorgen daardoor voor een vaste, maar toch soepele ontlasting.

De vezels in graan zijn voornamelijk zogenaamde niet-fermenteerbare voedingsvezels. Deze vezels verlaten het lichaam ongewijzigd. Dit soort voedingsvezel:

  • vergroot het volume van de darminhoud;
  • bevordert de bewegelijkheid van de darm;
  • zorgt voor een vlotte stoelgang;
  • bindt stoffen aan zich, zoals cholesterol;
  • geeft sneller een vol gevoel.

Daarnaast is het eten van weinig vezels een risicofactor voor het ontstaan van verschillende darmaandoeningen, zoals het prikkelbaar darm syndroom (PDS) en divertikels. Ook zijn er aanwijzingen dat een vezelrijke voeding beschermt tegen het ontstaan van slokdarmkanker en darmkanker. Er is echter meer wetenschappelijk onderzoek nodig om een duidelijk verband aan te tonen.

Voor meer informatie over de werking van vezels kijk op:

https://www.broodengezondheid.be/gezondheid/voedingsvezel/gezondheidseffecten-voedingsvezels